Stappenplan voor het aanbrengen van de vloer coating

De coating aangeboden op www.vloer-coaten.nl zijn producten van Orka. Dit zijn kwalitatief zeer hoogwaardige producten. Onze coatings kunnen toegepast worden in bijvoorbeeld keukens, woonkamers, werkplaatsen of garages. Als u op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke, hygiënische, slijtvaste en optisch strakke vloer, bent u bij ons aan het juiste adres.

Onze vloercoating is eenvoudig zelf aan te brengen, volgens dit stappenplan. Een goede voorbereiding is het halve werk, zorg er voor dat u in ieder geval beschikt over het volgende:

  • Stofzuiger en zachte bezem
  • Tape voor het afplakken van randen
  • Kwasten
  • Smalle en brede roller + houder (per laag een nieuwe roller)
  • Telestok voor aan de roller
  • Boormachine + mengstaaf

Denk ook aan uw eigen veiligheid, zorg er dus voor dat u over handschoenen en een beschermende bril beschikt.

  1. Beoordeel de ondervloer

Welk type ondervloer heeft u? Een nieuwe betonvloer of cementdekvloer dient eerst voldoende uitgehard te zijn. Standaard staat hier 4 tot 5 weken voor. U kunt dit eenvoudig controleren, door een krant op de vloer te leggen, deze te bedekken met een stuk plastic (vuilniszak) en de randen af te plakken met tape zodat er geen lucht meer bij kan. Als de krant na 24 uur niet vochtig is, is de vloer voldoende opgedroogd.

  1. Voorbereiden ondervloer

De ondergrond dient schoon, droog en vetvrij te zijn voordat de coating kan worden aangebracht. Hoe vlakker de vloer, hoe strakker het resultaat. Verwijderen hiervoor eerst alle oneffenheden zoals verf- of lijmresten. Grove resten kunt u het makkelijkst met een krabber verwijderen, overige resten/oneffenheden kunt u het beste wegschuren. Hiervoor kunt u een diamantslijpmachine of handbetonschuurmachine gebruiken. Deze zijn bij de meeste bouwmarkten te huur.

Vetvlekken kunt u verwijderen m.b.v. ontvetter. Grote olie-achtige vlekken kunt u het beste verwijderen door er kattebakkorrels op te strooien. Deze nemen het grootste deel van de olie op. Mocht dit niet voldoende zijn, kunt u de plek daarna nog ontvetten met bijvoorbeeld ammoniakoplossing. Naspoelen met water is belangrijk, hierna dient de vloer goed droog te zijn voordat de coating kan worden aangebracht.

Eventuele bestaande verf/coatinglagen kunt u licht machinaal opschuren voordat de coating kan worden aangebracht.

Als laatste de vloer goed vegen/stofzuigen, zodat al het vuil en stof verdwenen is.

  1. Primer

Wij raden altijd aan (alvorens de ondergrond goed geschuurd en schoon te hebben) een 2 lagensysteem te hanteren. De Orka Epoxy Coating 2WE010 dient als primer aangebracht te worden, waarna (na 24 uur drogen) een 2e laag 2WE010 zorgt voor een goede dekking.

  1. Antislip

U kunt uw vloer afwerken met een antislip toevoeging. Deze is te bestellen in onze webshop. Tijdens het mengen voegt u de korrels toe in de laatste coating laag, die u nadien met een roller aanbrengt. Een vloer afgewerkt met antislip korrels zorgt ervoor dat ook in natte omstandigheden veilig over de vloer kunt lopen.

  1. Temperatuur

Het is van belang dat de temperatuur van de ondergrond en ruimte waarin wordt gewerkt minimaal 12 graden Celsius is. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller de uitharding gaat. Zorg ervoor dat de vloer voldoende warmte kan opnemen, dus ruim voor het aanbrengen van de coating de verwarming aan zetten, indien de vloertemperatuur beneden 12 graden Celsius is.

  1. Mengen van de producten

De juiste verhouding van de 2K coating is van groot belang voor een goed eindresultaat. Daarom is het belangrijk hier de juiste maatregelen voor te nemen. De componenten in onze sets zijn op elkaar afgestemd. Neem nauwkeurig de productbladen door (te vinden in de webshop bij de producten) en volg de aanwijzingen op de verpakking.

Gebruik een verfmengstaaf in een boormachine (verkrijgbaar in elke bouwmarkt) om de componente goed door elkaar te roeren. Roer eerst het basismateriaal goed door, om vervolgens het 2e component (de verharder) toe te voegen. Meng dit minimaal 2 minuten, totdat u een egaal mengsel heeft.

  1. Aanbrengen van het product

Na het compleet doormengen van de componenten heeft het product een beperkte verwerkingstijd. Hoe hoger de temperatuur, des te korter de verwerkingstijd wordt (maximaal 25 graden Celcius). Na het mengen wordt het product warm, dit heeft te maken met het doorhardingsproces. Des te meer gemengd product, des te hoger de temperatuur oploopt. Hierdoor is het aan te raden verpakkingen van maximaal 5 kg te gebruiken. Hierdoor heeft u voldoende tijd om het product te verwerken.

Na bovenstaande voorbereiding kunt u de coating aanbrengen. Zorg ervoor dat u eerst de randen en andere moeilijk bereikbare plekken doet, en daarna de rest van de vloer. Na voldoende droging (ongeveer 12 uur) kunt u de 2e laag aanbrengen.

De producten van www.vloer-coaten.nl zijn kwalitatief zeer hoogwaardig. Echter, de producten worden aangebracht onder omstandigheden waar wij geen controle op hebben. Het aanbrengen van de producten vallen onder uw eigen verantwoordelijkheid. Wij zullen er alles aan doen om u goede adviezen te geven, maar kunnen alleen garantie geven op de kwaliteit van ons product.

Klik hier om bovenstaande stappenplan als PDF te downloaden.